Houd je hoofd en huis koel met warmtewerende rolgordijnen

Zomer, warmte en zon. De meeste mensen houden wel van de zon, zolang deze je huis maar niet in een sauna verandert. Niets is vervelender dan een benauwd huis waar het zelfs warmer is dan dat het buiten is.

Gelukkig is hier een simpele, relatief goedkope en stijlvolle oplossing voor welke je huis helpt koel te blijven zonder direct een airco te hoeven aanschaffen. We hebben het hier over zon- en warmtewerende rolgordijnen.

Wat zijn warmtewerende rolgordijnen?

Warmtewerende rolgordijnen lijken veel op gewone rolgordijnen, maar hebben net een extra functie. Deze rolgordijnen zijn er speciaal voor gemaakt om (zon)licht en warmte buiten te houden, waardoor de ruimte langer koel blijft. Dit wordt gerealiseerd door een speciale coating laag aan de achterzijde van het rolgordijn, welke de zonnestralen weerkaatst.

Het werkt natuurlijk niet als een airco, maar helpt wel degelijk om het binnenklimaat te verbeteren. Houdt op de warme zomerdagen gedurende de hele dag de rolgordijnen gesloten om de ruimte zo lang en zo goed mogelijk koel te houden. Leuk feitje, wist je dat deze rolgordijnen ook in de winter helpen met het binnenklimaat? Dan is de werking namelijk visa versa!

Waarom kiezen voor warmtewerende rolgordijnen?

Goede vraag. Hieronder enkele redenen:

  • Koeler binnenklimaat: Je houdt letterlijk de hitte buiten. Je huis blijft tot wel 5 à 7 graden koeler — zonder airco.
  • Energiebesparing: Omdat je minder snel naar de ventilator of airco grijpt, bespaar je ook energie én geld.
  • Stijlvol én praktisch: Warmtewerende rolgordijnen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, texturen en afwerkingen. Je kunt dus gewoon iets kiezen dat past bij jouw interieurstijl.
  • Extra isolatie in de winter: Warmte werend betekent vaak ook ‘kou werend’. Ze helpen dus ook in de koude maanden.

In welke ruimtes zijn ze goed toe te passen?

Denk aan:

  • De woonkamer, een van de ruimtes waar je het meest doorbrengt. Al helemaal van belang wanneer je grote ramen op het zuiden hebt.
  • De slaapkamer, waar je een goede nachtrust moet kunnen pakken zonder zwetend wakker te worden ‘s ochtends vroeg.
  • De zolderkamer of werkkamer, de ruimte in huis welke het lastigst koel te houden is. En ook de ruimte waar je geen last van warmte of vervelende zonnestralen wil hebben wanneer je achter je beeldscherm zit.
  • De keuken, waar het natuurlijk van zichzelf al warm genoeg is door het koken. Dan kun je extra warmte van buiten er niet bij gebruiken.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Een paar tips bij het kiezen van de juiste, warmtewerende rolgordijnen:

Bekijk altijd de achterkant van de stof en voel hoe zwaar deze is. Is het een dun stofje waarbij de achterkant hetzelfde aanvoelt als de voorkant? Verwacht dan maar niet dat deze zon- en warmtewerend is. Je moet een gladde, ander soort achterkant voelen om te weten dat deze een warmtewerende functie heeft.

Bestel/ koop het rolgordijn altijd in de juiste maat, maar dat spreekt voor zich lijkt me. Hoe beter het raam bedekt is met het rolgordijn, hoe meer effectief de werking zal zijn. Probeer dus (grote) kieren aan de zijkanten te vermijden.

Combineer de rolgordijnen met andere zonwering. Denk hierbij aan buitenzonwering zoals screens, markiezen of rolluiken, maar ook aan speciale folie welke je op de ramen kan plakken voor net even een extra isolerend laagje.

Artikelsite.com

Plaats een reactie