Leren Eenentwintigen

Genoeg van Pesten of Patience? Welke andere kaartspellen zijn er eigenlijk? Vandaag kijken we naar het Nederlandse kaartspel Eenentwintigen, geliefd op campings en natuurlijk aan de koffietafel bij opa en oma!

Misschien ken je het, misschien heb je er alleen nog maar een keertje van gehoord; het kaartspel Eenentwintigen. Als je van kaartspelletjes houdt dan zal je dit spel sowieso leuk vinden om te spelen, aangezien het heel spannend kan zijn en je het met meerdere mensen kunt spelen. Het is dus de perfecte vervanging voor wanneer je genoeg hebt gehad van Pesten of Patience, of een van de andere meer gebruikelijke kaartspellen. Hieronder meer over het spel;

Over Eenentwintigen

Het is niet helemaal bekend waar dit kaartspel vandaan komt. Wel is bekend dat het al heel oud is en onder meerdere namen bestaat. Per land zijn er ook kleine afwijkingen in de spelregels. Zo is de Nederlandse versie van Eenentwintigen anders dan de Franse versie Vingt-et-un, of de Amerikaanse variant Blackjack spelen. Wij gaan hier alleen in op de Nederlandse variant; Eenentwintigen zoals wij het kennen.

Spelregels van Eenentwintigen

Het doel van het spel moge duidelijk zijn; je moet 21 punten zien te behalen met de kaartenwaardes. Deze kunnen afwijken bij andere versies dus. Het puntenaantal van 21 mag je niet overschrijden, want dan ben je officieel ‘ kapot’.

Spelers nemen het op tegen elkaar, maar ook tegen een speler die het huis voorstelt. Deze speler deelt de kaarten uit(aan iedereen twee). Met deze twee kaarten moeten spelers beslissen of ze door willen spelen en een extra kaart krijgen, of dat ze stoppen met de kaarten die ze nu hebben.
Heeft een speler twee dezelfde kaarten gedeeld gekregen? Dan kan de speler kiezen om te splitsen- dat betekend dat hij nu twee keer meespeelt in het spel met twee verschillende handen. Natuurlijk moet hij dan wel nog twee extra kaarten gedeeld krijgen.

Bij het Nederlandse Eenentwintigen is de puntentelling als volgt;

  • 3 punten: Heer
  • 2 punten: Vrouw
  • 1 punt: Boer
  • 1/11 punten: Aas Kaarten met een numerieke waarde hebben de waarde zoals aangegeven.

De Joker haal je overigens uit het spel wanneer je gaat spelen.

Niet al te lastig dus om te onthouden. Natuurlijk kun je net zoals alle verschillende varianten die er van het spel bestaan, regels toevoegen om het nog spannender te maken.

 

Plaats een reactie