Ronde van Frankrijk
Voor veel mensen is het elkaar een hele happening: de Ronde van Frankrijk, oftewel le Tour de France. Dit is een wielrenwedstrijd die verschillende weken duurt en mede door de lange geschiedenis is uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze wedstrijden die je als wielrenner kunt rijden. Dwars door Frankrijk strijden de wielrenners, dag in, dag uit, om de eretitel.
Le Tour de France is ooit begonnen met een idee dat geopperd werd door de sportkrant l’Auto. Toen ‘de Tour’ voor het eerst aangekondigd werd in de Franse media, werd er maar met weinig enthousiasme op gereageerd. Even was het zelfs de vraag of de wedstrijd werkelijk doorgang zou vinden. Vlak voordat het evenement van start zou gaan, waren er slechts vijftien aanmeldingen van wielrenners die mee wilden doen. Door verlaging van het startgeld stonden er uiteindelijk zestig renners aan de start. Er was een route uitgestippeld van zes ritten, en de ronde zou dan ook zes dagen in beslag nemen.
Historie
Het jaar erop werd de Tour opnieuw met hetzelfde aantal ritten georganiseerd. Omdat er toentertijd ook ’s nachts werd gereden, was er veel verzet van de lokale bevolking. De Tour wordt echter doorgezet. Bij de derde Tour wordt ook een deel van de Pyreneeën in de route betrokken.
Gedurende de Eerste Wereldoorlog wordt er geen Tour georganiseerd, maar in 1919 vindt de Ronde van Frankrijk gewoon weer plaats. Als in 1940 de grote organisator van de Tour overlijdt en de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wordt er voor een aantal jaar niets meer georganiseerd. In 1948 wordt het organiseren van de jaarlijkse wedstrijd opnieuw opgepakt. Wielrenners van over de hele wereld melden zich aan, en tot op de dag van vandaag wordt de Tour de France georganiseerd.
Route
De route die wordt gereden, verschilt per jaar. In de beginjaren van de Tour de France was het een uitsluitend Franse aangelegenheid. Naarmate het aantal ritten van de Tour is uitgebreid, worden er ook andere landen bij betrokken. Nederland is bijvoorbeeld regelmatig het land waarin het peloton vertrekt. Over het algemeen wordt er letterlijk een ronde door Frankrijk gefietst, met de daarbij horende tochten door de Alpen en Pyreneeën. Intussen is de Tour uitgebreid naar ruim twintig ritten. De Ronde van Frankrijk eindigt altijd met de slotetappe over de Champs Elysees, in Parijs.
Populair
Niet alleen bij wielrenners is de Ronde van Frankrijk populair, ook voor degenen die graag sport kijken op televisie is dit een belangrijke wedstrijd. Tegenwoordig kun je de Tour live volgen op televisie, en er zijn veel mensen die daar gretig gebruik van maken. Elk jaar staan er ook weer vele mensen langs de kant om de renners aan te moedigen. Want wat is er nou mooier dan atleten te zien strijden om het behalen van de eretitel? Ze leveren elke keer weer een buitengewone prestatie en velen van hen werken er het hele jaar naartoe. Het is ook een hele spannende periode voor zowel de renners als voor degenen die hen van achter de tv volgen. De Tour zorgt voor een fijne, gemoedelijke sfeer en creëert verbondenheid tussen de mensen die er liefhebber van zijn.
Meer informatie: Frankrijk.com