Top 10 meest populaire diëten

Steeds meer mensen hebben last van overgewicht. In Nederland heeft ruim 46% van de volwassenen en ruim 15% van de kinderen te kampen met overgewicht. Van de 65-plussers heeft zelfs ruim 56 procent overgewicht. Overwicht kan natuurlijk wordt veroorzaakt door aanleg in je genen, maar bij verreweg de meeste mensen wordt overgewicht veroorzaakt door een onevenwichtige voeding. En om daar iets tegen te doen is er maar één remedie: afvallen! Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn heel veel verschillende soorten diëten, maar hoe weer je nu welk dieet je moet kiezen? Welke diëten zijn er allemaal en waar draait het bij die verschillende diëten allemaal om? Om je enigszins op weg te helpen volgt hieronder een overzicht van de 10 meest populaire diëten en hun kenmerken. Of het dieet daadwerkelijk helpt, hangt over het algemeen ook af van je doorzettingsvermogen. Dus, hou vol!

 

1 – Sonja Bakker

De absolute nummer 1 in Nederland is zonder enige twijfel het Sonja Bakker dieet. Het is zo populair, dat het zelfs al een officieel Nederlands begrip is geworden om te gaan “Sonja Bakkeren”. Daarnaast zijn er ook vele andere termen verzonnen die ook bij de meeste Nederlanders bekend zullen zijn, zoals bijvoorbeeld de SAS-dag (Schijt Aan Sonja dag).

 

Het dieet werkt met verschillende weekmenu’s om er voor te zorgen dat je wel de juiste en de juiste hoeveelheid voedingsmiddelen binnen krijgt. Vooral op korte termijn kun je hier goede resultaten mee behalen. Dit maakt het dieet waarschijnlijk ook zo populair. Zodra je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt, kun je verder gaan met het vervolg. Er zijn inmiddels meerdere vervolgboeken verschenen.

 

Wil je echt een goed resultaat boeken, dan zul je je moeten houden aan het dagmenu. Dan zul je je zo af en toe tevreden moeten stellen met ’s ochtends vroeg een shake of zo af en toe minder dan 1.000 calorieën per dag.

 

2 – Het Atkins-dieet

Dit heeft wel iets weg van de Methode Montignac en het Mayo-dieet. Het richt zich op een juiste voedselcombinatie en weinig groente, fruit en melkproducten, en niet zozeer op het beperken van de hoeveelheid calorieën zoals vele andere diëten. Centraal bij dit dieet staat het eten van vet, eiwit en weinig suikers en zetmeel (koolhydraten). Het lichaam moet dan namelijk op zoek naar een andere energiebron, namelijk het eigen lichaamsvet.

 

3 – Weight Watchers

Het puntendieet. Hierbij zijn juist de punten weer belangrijk, en de calorieën. Aan alle voedingsmiddelen worden punten toegekend. Op basis van je persoonlijke situatie krijg je een bepaald aantal maximum punten toegekend. Met behulp van een puntencalculator kun je vervolgens precies berekenen of je nog iets mag hebben en wat, of juist niet. Wat je eet is eigenlijk bij dit dieet niet belangrijk, als je maar onder het maximum aantal punten blijft. Je moet dus altijd het aantal punten goed bereken om nog te kunnen berekenen wat je nog mag eten. Je telt je dus de gehele dag wezenloos.

 

4 – HCG-kuur

Tijdens deze kuur neem je enkele druppels HCG (Human Chorionic Gonadotrophine), een natuurlijke stof die vrouwen tijdens hun zwangerschap aanmaken, in verdunde vorm in. HCG maakt vet sneller los, waardoor het helpt het vet te verbranden. Daarnaast neemt het het hongergevoel weg of onderdrukt het in ieder geval. Over het algemeen worden de beste resultaten hiermee behaald tezamen met een 500-calorieëndieet dat bijna vetvrij en zetmeelvrij is. De HCG-druppels onderdrukken dan het hongergevoel.

 

5 – South Beach

Vele diëten zijn eigenlijk geen “echte” diëten maar mee een “andere manier van leven” (way of life). In deze categorie valt ook het South Beach dieet. Je eet alleen de juiste koolhydraten en weinig tot geen verzadigde vetten. Deze is een eenvoudige methode en daarom is het ook zo populair. Dit dieet wordt ook veel door bekende Amerika, zoals bijvoorbeeld Hillary Clinton, gevolgd.

 

6 – Brooddieet

Bij het brooddieet eet je de ene dag wat je maar wilt, de andere dag eet je alleen volkorenbrood en drink je alleen water. Je volgt dit dieet dus eigenlijk om de dag. Een beetje te vergelijke met de zogenoemde “balansdag” zoals dat ooit door het voedingscentrum is geïntroduceerd.

 

7 – Shangri-La dieet

Roberts, de bedenker van dit dieet, is er van overtuigd dat er een “set point” in je gewicht is. Het lichaam zal volgens hem op een bepaald moment een bepaald gewicht willen hebben. Volgens Roberts reguleert het lichaam zelf het hongergevoel, waardoor je af valt en weer aankomt. Het nuttigen van voedsel met veel smaak verhoogt het set-point gewicht. Om je lichaam dus te helpen afvallen, zou je dan alleen eten met weinig smaak of het liefst zonder smaak moeten nuttigen. Een uur voor en na elke maaltijd moet je olie of suikerwater drinken.

 

8 – Sapkuren

Op een goede 8e plaats staan de algemene sapkuren. Dit is niet één specifiek dieet, maar verschillende sapkuren, waarbij het er in het kort op neer komt dat je alleen vruchtensap of groentensap mag hebben. Daarnaast zijn dranken als koffie, thee en water toegestaan, zolang ze maar energievrij zijn. Deze kuren hebben een duur van tussen de 3 en 10 dagen.

 

In plaats van een sapkuur kun je ook een citroenkuur doen. Hierbij worden de maaltijden vervangen door 3 bekers citroensap, gemengd met ahornsiroop en verdund met water. Dit heeft tevens als voordeel dat je lichaam helemaal gezuiverd wordt.

 

9 – Sonoma dieet

Dit dieet is gebaseerd op de mediterrane manier van eten en leven. Je eet gewoon gevarieerde gerechten die allemaal zogenoemde “power foods” bevatten. Het is hierbij wel belangrijk dat je alles met mate doet en het liefst gecombineerd met een glaasje wijn. Onder “power foos” worden hierbij verstaan:

–       Druiven

–       Aardbeien

–       Bosbessen

–       Amandelen

–       Tomaten

–       Broccoli

–       Spinazie

–       Gehele granen

–       Spaanse peper

–       Gehele granen

 

10 – Een leven lang slank zonder dieet

Dit mag je eigenlijk geen dieet mag noemen. Hierbij is het uitgangspunt namelijk dat je geen dieet volgt. Volgens de Belgische Sonja van Kimpens draait het namelijk allemaal om inzicht, en niet om een lijst met voedingsmiddelen die wel of niet mogen, punten tellen, aanbevolen hoeveelheden, recepten of andere onzin. Het enige dat belangrijk is dat je je bewust moet worden van en verantwoordelijkheid nemen voor je lichaam en de gesteldheid daarvan. Het draait hierbij allemaal om het wijzigen van je denkpatroon.

 

Meer informatie:
www.gezondvermageren.be
www.gezondevoeding.com
www.topdieet.com

 

Plaats een reactie