Bescherm je paard tegen guur weer

Nu de herfst stilaan het land is binnengeslopen, is het tijd om te bekijken hoe we onze dieren kunnen beschermen tegen het gure weer. Regen, wind, koude temperaturen en in de maand december valt er misschien wat sneeuw. Voor paarden is het niet aangenaam om bij dit weer onbeschermd in de wei te staan. In dit artikel vind je enkele tips om je paarden zo goed mogelijk te beschermen.

Paard in de Stal

Stal

In de wet staat duidelijk dat alle paarden en pony’s die buiten staan moeten kunnen schuilen. Dat betekent dus dat je verplicht een paardenstal op je wei moet zetten. Je mag niet zomaar een stal op de wei zetten, deze moet groot genoeg zijn voor je paard. Meer specifiek houdt dat in dat elk paard over 30m² ruimte moet beschikken, waarvan 15m² stal en 15m² opslag. De meeste paardenhouders hanteren een standaardmaat van 4×4 meter, maar als je een stal op maat van jouw paard wil, kan je dat berekenen op basis van zijn stokmaat.

Stalbenodigdheden

Wil je het je paard zo comfortabel mogelijk maken, voorzie dan niet alleen een ruime wei, maar ook verschillende voerbakken, emmers, drinkbakken, hooinetten en speelgoed. Een paard heeft dagelijk 1,5 tot 2,5 kilogram ruwvoer per 100 kilogram lichaamsgewicht nodig. Dat betekent dat een volwassen paard gemiddeld 9 tot 15 kilogram ruwvoer per dag eet. De seizoenen beïnvloeden de voeding van een paard. ‘s Winters krijgen ze meer vitaminen, mineralen en sporenelementen dan ‘s zomers. Af en toe je paard wat groenten of fruit bijvoederen is prima, zolang het een extraatje blijft. In fruit zit best veel suiker en te veel fruit kan darmproblemen veroorzaken. Dat wil je absoluut vermijden.

Bescherming

Oornetjes beschermen de oren van paarden tegen vliegen en andere insecten. Dit oornetje wordt in de eerste plaats in de zomer gebruikt, omdat er dan veel insecten zijn, maar je kan het even goed gebruiken in het najaar omdat een oornetje ook geluiden dempt. Perfect voor paarden die nogal schrikachtig van aard zijn. Zeker wanneer je wedstrijden rijdt en je wil dat je paard zich 100% kan focussen, is het een goed idee om je paard een oornetje te laten dragen. Over wedstrijden gesproken: trek je paard ook kogelbeschermers aan want de kogel van het achterbeen is erg kwetsbaar bij paarden. Tot slot voorzie je best een deken voor je paard als het de hele dag op de wei staat. Een regendeken beschermt je paard tegen de regen, de wind en de eerste koude. Deze dekens zijn licht en goed ademend, dus comfortabel om te dragen. Een winterdeken is dikker en beschermt je paard bijgevolg beter bij temperaturen lager dan 10 graden. Wanneer het echt te koud wordt, is het nog steeds best om je paard op stal te zetten. Daar staat ie immers lekker warm en droog.

Plaats een reactie