Waarom plastische chirurgie geen taboe meer is

Plastische chirurgie en botox: ben je pro of con? De laatste tijd wordt het kamp van de pro’s steeds groter. Sterker nog, hetgaat er zelfs helemaal niet meer over of jij nu pro of con bent. Iedereen maakt zijn eigen keuzes over zijn lichaam, niet? Een grotere openheid over cosmetische ingrepen in combinatie met een grotere verscheidenheid aan mogelijkheden, zorgt ervoor dat plastische chirurgie meer en meer uit de taboesfeer verdwijnt.

Ooglid correctie plastische chirurgie

Het draait niet enkel om ijdelheid

Eén ding is zeker in 2022: plastische chirurgie gaat niet enkel over ijdelheid. Zo is plastische chirurgie ook vaak een medische operatie. Denk bijvoorbeeld aan de nood van plastische chirurgie bij borstkanker of een zwaar ongeval. Ook een ooglidcorrectie ondergaat men vaak vanuit medische redenen zoals verminderd zicht, en een borstverkleining wordt vaak uitgevoerd bij rug- en schouderpijn. Naast “medische plastische chirurgie”, is ook “esthetische plastische chirurgie” een normale zaak geworden. In een wereld waar mentale gezondheid zo’n belangrijke plaats heeft ingenomen, wordt plastische chirurgie ook vaak geframed als middel voor een beter zelfbeeld.

Social media spreekt zich uit

Een andere belangrijke factor in het proces is social media. Doordat we met z’n allen op social media scrollen, zien we niet enkel de botox avonturen van celebs in de roddelbladen. Het zijn ook je vrienden, je favoriete fashion influencer of een jonge youtuber die openlijk spreekt over een facelift of een neuscorrectie. Deze nauwe betrokkenheid en openheid geeft chirurgische ingrepen een soort van “normaliteit” en zorgt er daardoor voor dat meer en meer mensen zich uitspreken over wat ze wel of niet hebben laten veranderen aan hun lichaam.

Verscheidenheid aan ingrepen

Door social media zien we ook dat plastische chirurgie zoveel meer is dan botox. De verscheidenheid aan ingrepen staat dus meer in de kijker. Zo kan je bij kleine littekens kiezen voor een filler, of bij te veel huid aan de onderarm opteren voor een armlift. Ook voor cellulitis en spataderen is plastisch chirurgie een oplossing. Schaamlipcorrecties en een borstvergroting komen eveneens veel voor, net zoals ooglidcorrecties en oorcorrecties. En ook mannen laten cosmetische ingrepen uitvoeren zoals een borstverkleining of neuscorrectie.

Iedereen zijn eigen keuze

Last but not least: terwijl vroeger vaak neergekeken werd op “iets aan je lichaam laten doen”, ziet men dat nu meer als een individuele keuze. Iedereen heeft recht om zich goed in zijn vel te voelen, om zelf te beslissen over zijn of haar lichaam, en plastische chirurgie is daar gewoonweg een onderdeel van. Toch is het altijd belangrijk dat je goede afspraken maakt met je chirurg, je realistische verwachtingen hebt en je al je opties hebt bekeken. Vinden jij en je dokter de plastische ingreep een goed idee? Dan staat niets je in de weg, zelfs niet de mening van anderen. 😉

Plaats een reactie