Weetjes over koffie

Koffie, drink jij dit gouden drankje het liefst bij het ontbijt of toch liever in de namiddag bij een taartje? Zwart, met melk of met suiker, er zijn diverse manieren om koffie te drinken. Bij het nuttigen van dit drankje denken we niet na over de oorsprong of dergelijke. Ken jij deze weetjes over koffie al?

Koffie

Oorsprong van koffie

Wie aan koffie denkt, denkt wellicht aan Italië. Toch heeft dit land niks te maken met de oorsprong van koffie. De koffieplant werd in de tiende of elfde eeuw ontdekt in Ethiopië. Mensen gebruikten de koffieboon en maakten er koffie van. Dat drankje bleek zo lekker dat het door de eeuwen heen ook de rest van de wereld veroverde.

Van bes tot koffie

Koffie is gemaakt van koffiebonen, denken we allemaal. Maar eigenlijk is dat niet helemaal correct. In een koffieplantage vind je bessen. De rijpe koffiebessen worden geperst en zo wordt het vruchtvlees verwijderd. Uiteindelijk blijft de koffieboon over, die gedroogd wordt in de zon of in grote ovens. Tot slot worden de bonen geroosterd in een koffiebrander, zodat je die typische geuren, smaken en kleur van koffie verkrijgt.

Italiaanse gewoontjes

We zeiden het al: koffie is niet afkomstig van Italië. Waarom linken we koffie dan toch aan Italië en zijn illy capsules, bijvoorbeeld, zo populair? Koffie is door de jaren heen een cruciaal onderdeel van de Italiaanse cultuur geworden, inclusief koffie-etiquette. Zo drink je een cappuccino niet na 11 uur ‘s ochtends en bestaat er geen dubbele espresso. Het is er dé nationale drank, dus voor je naar Italië reist, lees je er maar beter de regeltjes rond koffie op na.

Koffievariaties

Koffie kan je op verschillende manieren drinken. Veel hangt af van welk koffiemachine je in huis hebt. Heb je een Senseo machine, dan moet je Senseo pads gebruiken. Voor Nespresso gebruik je dan weer capsules. Er zijn ook grote koffiemachines waar je echte bonen in moet gieten of je kan the old way koffiedrinken en gemalen koffie in een koffiefilter gebruiken. Welke manier van koffiedrinken je ook verkiest, er is voor ieder wat wils. Bij capsules kan je bijvoorbeeld de intensiteit kiezen en ook als je op een andere manier je koffie drinkt, kan je kiezen welke boon je voorkeur draagt. De Robusta boon heeft een eerder houtachtige smaak en is bijgevolg krachtig in smaak. Deze boon wordt op zeeniveau geteeld en is hoog in cafeïne. Een ideale boon dus om te gebruiken bij je koffie in de vroege ochtend. De Arabica boon wordt dan weer op gemiddeld 1.500 meter hoogte geteeld en is gekend om zijn zachte smaak en lagere hoeveelheid cafeïne.

Plaats een reactie