Een volle agenda en toch sporten?

Je bent niet de enige die het tegenwoordig druk heeft. Dat gezond eten en je workouts er dan nog wel eens bij inschieten, is niet zo verwonderlijk. Je hebt al je werk, je studeert of doet zelfs alletwee. Je draagt de zorg voor het huishouden, partner, kinderen, huisdieren en doet je uiterste best er ook nog een volwaardig sociaal leven op na te houden. Voldoende workouts in je al zo drukke schema inplannen om je doel te bereiken, kan lastig zijn maar we helpen je hier een eindje op weg. We geven je hier een aantal handige tips om wat extra tijd te vinden voor je workouts.

Om meer tijd te vinden voor je workouts kun je vandaag al aan de slag. Je hoeft heus niet te wachten tot bijvoorbeeld de kinderen weer naar school gaan, het op je werk wat rustiger wordt of tot na je examens of tentamens. Met deze tips kun je vandaag nog aan de slag om jouw doelen te bereiken. Of je met je workouts nu wilt afvallen of gewoon fitter en sterker wilt worden: hieronder lees je hoe je er voor zorgt dat ze er niet meer bij inschieten.

 Tip 1: Plan je workouts
Wanneer je workouts er vaak bij inschieten, plan ze dan voortaan gewoon in, net als je andere bezigheden. Prik vaste dagen en tijden voor je workouts en behandel ze niet als optionele activiteiten. Je hoeft je heus niet schuldig te voelen tegenover je partner of kinderen als jij een paar keer in de week de tijd neemt om goed voor jezelf te zorgen. Jouw doelen en gezondheid zijn namelijk even belangrijk als allerlei andere dingen waar je agenda van overloopt. Sterker nog: Als je je fit en gezond voelt dan zul je merken dat je met meer energie de andere uitdagingen in je drukke schema aangaat!

Tip 2: Doe je workouts samen

Je workouts moeten misschien wel eens plaatsmaken voor een feestje, wat quality-time die je met je partner doorbrengt of een gezellig avondje met vrienden. Toch hoeven je sociale leven en je workouts heus niet met elkaar te concurreren. Ga niet in je eentje zweten in de sportschool maar maak van je workouts een leuke activiteit die je met z’n tweetjes, samen met de kinderen of met een groepje kunt doen. Een groepsles op de sportschool, hardlopen in de bossen of op het strand, een cursus salsa-dansen: Je slaagt er ongetwijfeld iets te vinden dat bij ieders wensen aansluit.

Bovendien zijn er steeds meer sportscholen en sportverenigingen die met hun aanbod rekening houden met drukke huishoudens. Kinderopvang, activiteiten voor kinderen én ouders die gelijktijdig ingeroosterd worden: Informeer in je buurt wat er zoal is.

Tip 3: Doe je workouts op je werk

Als je een lange lunchpauze hebt of dat met je baas kunt overleggen, kun je die best gebruiken om je workouts in te plannen. Veel effectieve workouts hoeven niet langer dan twintig minuten te duren en bovendien ben je met handige producten als droogshampoo en reinigingsdoekjes al snel weer fris aan het werk zonder uitgebreid te hoeven douchen.

Als er een sportschool in de buurt is, is dat natuurlijk makkelijk maar ook in de buitenlucht kun je bijvoorbeeld je cardio workouts doen. En misschien zijn er zelfs mogelijkheden op de eigen werkplek! Wellicht heeft je baas interesse om mee te werken aan de nodige aanpassingen. Workouts op het werk en het nieuwe werken worden steeds populairder: Werkgevers die deze mogelijkheden benutten, hebben vaak minder te lijden onder ziekteverzuim.

Ook als je geen mogelijkheden ziet om onder werktijd je workouts in te plannen, dan kun je misschien iets met de reistijd die je normaal gesproken kwijt bent om van en naar het werk te komen. Een kwartiertje met de auto kun je misschien best vervangen door een half uurtje hardlopen of fietsen.

Tip 4: Geen tijd? Maak tijd!

Neem je drukke schema eens kritisch onder de loep. Heb je het echt zo druk als je denkt, of ligt dat misschien ook aan hoe je alles inplant? Misschien zijn er activiteiten die je wat handiger kunt inplannen. Doe bijvoorbeeld je boodschappen als je van het werk naar huis rijdt. Activiteiten voor de kinderen kunnen misschien ook op een andere dag of een ander tijdstip zodat ze beter aansluiten bij andere activiteiten.

Misschien voel je je ’s avonds helemaal opgebrand en betrap je jezelf erop dat je dan al snel twee uur doelloos voor de televisie doorbrengt. In dat geval kun je eens proberen eerder naar bed te gaan waardoor je ’s ochtend uitgerust bent en nog snel even naar de sportschool kunt voordat je de kinderen weg moet brengen of richting je werk moet. Of plan bijvoorbeeld je workouts gewoon ’s avonds in. In het begin moet je misschien even door de zure appel heenbijten maar na verloop van tijd zul je merken dat je vanzelf meer energie krijgt als je regelmatig aan je workouts toekomt.

Tip 5: Doe je workouts thuis

Als je naar de sportschool gaat om te sporten, ben je al gauw een half uur of langer kwijt aan het pakken van je sporttas, het vervoer ernaartoe en het rommelen in de kleedkamer. Als je je workouts –voor een deel-  thuis doet, scheelt dat al snel aanzienlijk in je dagindeling!

We horen het je al zeggen: ‘thuis kan ik me er niet toe zetten’. Dit is iets waar veel mensen mee worstelen maar vaak is de reden dat thuis sporten niet lukt van een andere aard. Het ligt er wellicht aan dat je thuis geen fijne plek denkt te hebben voor je workouts of dat je wanneer het op jezelf aankomt, niet zo goed weet wát je moet doen en hoe je het moet doen. En ook kan het zijn dat je sneller afgeleid wordt.

In de eerste plaats hoef je geen eigen sportkamer in te richten. Als je een fitnessmatje, een hometrainer of crosstrainer hebt, ben je al een heel eind. Ook andere attributen zijn erg handig voor effectieve workouts thuis, zoals een springtouw, losse gewichten, kettlebells of elastieken bijvoorbeeld. Installeer je bij mooi weer in de tuin, voor de televisie met een film of je favoriete tv-programma en niets houdt je tegen.

Zorg dat je van tevoren een plan hebt voor je workouts. Welke oefeningen ga je precies doen, hoeveel herhalingen doe je per oefening, hoeveel tijd ruim je in voor je cardio? Als je met deze zaken rekening houdt, zul je merken dat ook jij thuis lekker met je workouts aan de slag kunt!

Tip 6: Kies voor snelle workouts

Goede, effectieve workouts houden heus niet altijd in dat je uren in de sportschool staat te zweten. Met slechts twintig minuten kun je al heel wat werk verzetten. Cardio, krachttraining, stretching: voor alle verschillende typen workouts zijn er wel varianten te vinden die je zelfs op je drukste dagen nog in kunt passen.
In ‘Geen tijd om te sporten?’ zetten we een aantal van deze snelle workouts voor je op een rijtje.

Meer informatie:

Vermageren door sport en gezonde voeding

Plaats een reactie