Hypotheekadvies nodig? Hoe pak je dat aan?

Het kopen van een woning is een van de moeilijkste beslissingen die je in je leven neemt. En zo’n beslissing neem je niet zo maar. De keuze voor je huis en hypotheek heeft namelijk lange termijn gevolgen voor je financiële situatie. Derhalve neem je deze besluit ook dikwijls niet alleen. Je laat je zo goed mogelijk adviseren door personen die vakkundig zijn en kennis van huidige financiële situaties hebben. Dit maakt de keuze voor een geschikte hypotheekadviseur dan ook belangrijk. Waar moet je op letten ingeval je een hypotheekadviseur wilt uitpikken? Terwijl de meeste mensen voornamelijk kijken naar de tarieven en totale kosten, zijn er meer factoren die belangrijk zijn. Je kan immers voor een adviseur kiezen met heel lage tarieven, maar als die adviseur jou niet goed begeleidt bij het nemen van de juiste beslissingen, kan je uiteindelijk op hogere kosten uitkomen. Bij het uitzoeken van een adviseur moet je op volgende punten letten:

Tarieven
Dit is uiteraard een van de belangrijkste pijlers. Bij het aankoop van een huis komen behoorlijk wat uitgaven bij en je wilt natuurlijk de kosten zo min mogelijk houden. Op dit moment kan je 103% van de koopsom lenen en dit wordt de komende drie jaar elk jaar met 1% verlaagd naar 100%. Dit betekent dat je straks niet meer kunt lenen dan de koopsom van je huis. Alle andere kosten zoals notaris, hypotheekadviseur, overdrachtsbelasting etc. moet je dan zelf betalen. Om die uitgaven bescheiden te houden moet je dus bij elk kostenpost proberen voor de beste prijs/kwaliteit verhouding te kiezen. De tarieven van hypotheekadviseurs variëren enorm. Je vindt adviseurs met totaalprijs tussen €1000 en €4000. Meestal zegt de tarief ook iets over de inzet en betrokkenheid van de deskundige. Een deskundige die €1000 vraagt zal natuurlijk niet 100 uur aan jouw traject spenderen, dus om goede uurtarief over te houden zal die proberen om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Dit hoeft natuurlijk niet onjuist te zijn, maar daar moet je wel rekening mee houden.

Beoordelingen en reviews
De hypotheekadviseurs hebben op hun websites altijd interessante verhalen en woorden. Alles is beschikbaar en ze zijn volgens hun zelf de meest bekwame adviseur binnen hun eigen streek. Maar niets is belangrijker dan woorden en ervaring van een persoon die met een adviseur samengewerkt heeft. Hij of zij weet immers exact hoe een adviseur is, en of die vakkundig genoeg is, of die vriendelijk is en betrokken. Vandaar moet je voordat je een hypotheekadviseur gaat selecteren kijken naar wat anderen over de adviseur zeggen. Op hypotheekadviseurvergelijk.nl kun je behalve vergelijken van hypotheekadviseurs ook de beoordelingen van mensen bekijken. Doe daar je voordeel mee!

Diploma en opleidingen
Een hypotheekadviseur moet weten waar hij over praat. Hij moet de financiële wereld rondom hypotheken goed kennen. Hij moet op de hoogte zijn van laatste wet- en regelgeving. Daarom zijn hypotheekadviseurs ook verplicht om bepaalde erkende opleidingen te volgen. Maar de ene adviseur heeft meer opleidingen dan de ander. Dat geeft bepaalde mate van vakkundigheid aan. Kijk en vraag dus ooknaar diploma’s die een adviseur heeft behaald. MFP (Master in Financial Planning) en FFP (Gecertificeerd Financieel Planner) zijn een van de meest bekende en waardevolle opleidingen. Kijk op deze website naar een lijst van erkende opleidingen/titels. (http://www.landsmanenteune.nl/wat/index.asp?menu_id=94&submenu_id=29)

Bereikbaarheid
Je wilt een hypotheekadviseur die iedere keer bereikbaar is. Je zult tijdens je traject steeds met vragen komen te zitten. Wat is de stand van mijn hypotheekaanvraag? Welke onkosten komen nog meer bij? Kan ik een nieuwe keuken mee financieren? Je wilt al deze vragen snel beantwoord hebben. Daarom wil je voortdurend zonder enige drempel je adviseur kunnen bellen/mailen en je vragen stellen. Daarom moet je dus ook heel goed kijken op welke wijze een adviseur toegankelijk is. Bijvoorbeeld alleen aan kantoor, via de webcam/mail, telefonisch of ook bij jouw thuis!

 

Plaats een reactie