Investeringen die op lange termijn geld doen besparen

Door verschillende factoren die je zelf niet in de hand hebt, wordt het leven vandaag de dag steeds duurder. Er gaat geen dag voorbij of je hoort wel iemand praten over de stijgende energieprijzen. Ook je auto voltanken kost vandaag heel wat meer dan een jaar geleden. Mensen proberen op allerlei manieren geld te besparen om de stijgende prijzen te baas te kunnen. Aan je woning kan je ook een aantal zaken aanpassen om er op lange termijn profijt uit te halen. De ene investering is al wat duurder dan de andere, maar het doet je op lange termijn wel geld besparen.

Rubber EPDM Dakbedekking

Plaats een regenwaterput

Een van de eerste investeringen die je kan doen, is het plaatsen van een regenwaterput. Het is een dure investering, maar je regenwater opvangen kan ervoor zorgen dat je zelf heel wat minder water moet gebruiken waarvoor je moet betalen. Het concept van een regenwaterput is bovendien heel eenvoudig. Het water dat op je dak terecht komt, wordt via een regenwaterafvoer naar je regenwaterput geleid. Bijna elk huis heeft een regenwaterafvoer dus deze hoef je hoogstwaarschijnlijk niet meer te plaatsen. Check meteen ook even of er in het dak een dakdoorvoer zit om je huis te ontluchten, waterdicht weliswaar.

Het water dat in de put terecht komt, wordt natuurlijk wel gefilterd zodat het nadien opnieuw kan gebruikt worden. Kleine stukjes afval zoals takjes of bladeren worden tegengehouden zodat enkel het water overblijft. Dit water kan door jou opnieuw gebruikt worden om het toilet door te spoelen of om je wasmachine te laten draaien. Zeker wanneer je een gezin hebt, kan je op beide zaken heel wat water besparen met een regenwaterput. 

Kies de juiste dakbedekking

Wat misschien niet meteen in je opkomt, is het kiezen van de juiste dakbedekking op basis van jouw dak. Dakbedekking is de buitenste laag die op je dak wordt geplaatst en die ervoor zorgt dat er geen water, tocht of sneeuw door je dak dringt. Daarnaast beschermt het ook tegen de hitte zodat de temperatuur in de zomer in je woning toch relatief aangenaam blijft. 

Welke soort dakbedekking je het beste kiest, hangt voor een groot stuk af van hoe je dak is opgebouwd. Bij een hellend dak wordt bijvoorbeeld andere dakbedekking aangeraden dan bij een plat dak. De meeste daken hebben vandaag de dag nog een hellend dak omdat de neerslag makkelijker kan wegvloeien dan bij een plat dak. Als dakbedekking wordt hier vaak gekozen voor dakpannen omdat je hier heel wat variatie in hebt. Je kan namelijk kiezen uit verschillende kleuren en verschillende groottes.

Een plat dak is dan weer handig om op de bovenverdieping meer ruimte te creëren. De meest gekozen dakbedekking bij een plat dak is ongetwijfeld bitumen, beter gekend als roofing. De laatste jaren is de kwaliteit van roofing enorm verbeterd door het gebruik van kunststofvezels. Ook binnen roofing heb je heel wat mogelijkheden en bovendien kan het op verschillende manieren geplaatst worden. Gebruik je liever geen vuur bij roofing, dan zijn epdm stroken een veiligere oplossing.

Plaats een reactie