Leren autorijden: zo pak je het aan

Het is niet enkel de ultieme tienerdroom, ook volwassenen dromen ervan: leren autorijden. En dat felbegeerde rijbewijs in de wacht slepen. Voor je dat one way ticket naar vrijheid kan bemachtigen, zal je zowel het theorie-examen als je praktijktesten tot een goed einde moeten brengen. Wij helpen je alvast op weg met onderstaande tips!

Vrouw heeft rijexamen gehaald

Studeer

Wie gehoopt had onmiddellijk achter het stuur te kruipen en lekker te kunnen cruisen, heeft het mis. Het verkeer is geen spel dus het is belangrijk dat je de voornaamste verkeersregels onder de knie hebt, alvorens je begint aan de praktijk: het eigenlijke autorijden. Laat je niet ontmoedigen door het studeerwerk. Houd in je achterhoofd dat pas wanneer je de theorie kent, je met zekerheid achter het stuur van de wagen kan kruipen.

Ga op zoek naar een goede rijschool

Nadat je geslaagd bent voor je theoretisch examen, kan je beginnen aan de praktijk. Heeft je moeder of je vader voorgesteld om je te leren autorijden? Dat is perfect mogelijk. Maar meestal pik je sneller dingen op van iemand die je niet goed kent. Je zal je verantwoordelijker gedragen in het bijzijn van een ervaren rij-instructeur. Hij of zij kent ook perfect de kneepjes van het vak en leert je autorijden volgens een vooropgesteld programma of lessenreeks. Het is dus een uitstekend idee om te beginnen bij het zoeken van een goede rijschool. Woon je in het Antwerpse? Dan kan je online zoeken op ‘rijschool Antwerpen‘. Je zal een lijst krijgen van rijscholen waaruit je kan kiezen. Boek vervolgens een afspraak en start je lessenreeks!

Plan voldoende lessen in

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak je er dus niet snel-snel vanaf door slechts enkele lessen te nemen. Bespreek met de instructeur hoeveel lessen er nodig zijn om goed voorbereid je examen af te leggen. Oefen naast je officiële lessen met de rijschool ook met familieleden of kennissen om zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen. Oefening baart kunst!

Examentijd: blijf rustig en kalm

Zit je lessenreeks bij de rijschool erop? Fijn! Dan is het examentijd. Wees kalm en zelfzeker. Je hebt voldoende geoefend dus er is geen enkele reden om aan jezelf te twijfelen. Gaat het autorijden tijdens het examen toch niet perfect? Geen nood. De examinator zal vooral beoordelen of je verkeerssituaties goed kan inschatten en of je de vaardigheden voldoende beheerst.

Plaats een reactie