Met deze drie heerlijke koffierecepten kom je warm de herfst door

De dagen worden korter, de temperatuur zakt meteen een paar graden en we beginnen stilaan het houtvuur aan te maken. We voelen het: de herfst is in het land! Hét moment om met je partner, vrienden of hele gezin de hele dag buiten door te brengen en te genieten van het geel-oranje-rode natuurpalet. Daarbij denken we ook meteen aan een warme kop chocomelk of thee. Maar wat ons betreft, mogen de thermosflessen dit seizoen gevuld worden met een van deze drie heerlijke koffierecepten. Warmte én energie: daar zeg je geen nee tegen! 

Drie Heerlijke Koffierecepten

Klaar voor Halloween  

Wie herfst zegt, zegt Halloween. En wat is er meer typisch voor Halloween dan de knaloranje pompoenen die plots overal opduiken? Een recept dat daar heerlijk bij past en ook nog eens de geur en kleur van de herfst heeft, is de pumpkin spiced latte. Overgewaaid uit Amerika en ondertussen hier ook een echte najaarsfavoriet. 

Je hebt voor zo’n pumpkin spiced latte twee kopjes espresso nodig – illy koffie is hier bijvoorbeeld perfect voor – wat kaneel, pompoensiroop (die kan je ook zelf maken, maar je vindt ‘m deze periode ook in de winkel) en melk. 

Je maakt deze latte net zoals je gewoon bent – of niet – van andere latte’s. Je stoomt de melk in een melkstomertje, en de gestoomde melk voeg je voorzichtig toe aan je dubbele espresso met wat siroop. Werk je latte af met een snuifje kaneel om de herfstsfeer helemaal op te wekken. 

Jouw geheim: speculaaskruiden!

Nog zo’n geur die meteen gezelligheid oproept: speculaas! Bij dit recept hoort een lange avond rond de vuurkorf, gezellige babbels en vooral: véél slagroom. Zo maak je een speculaaskoffie. 

Meng wat bruine suiker met cacaopoeder en speculaaskruiden. Voeg een eetlepel kokend water toe en roer tot het een glad mengsel wordt. Klop dit mengsel door een sterke kop koffie en verdeel over hoge glazen. Werk af met een serieuze toef slagroom en wat kaneel on top. Wedden dat iedereen op een-twee-drie opgewarmd is?  

Voor een heerlijk warme binnenkant: Irish coffee

Toegegeven, Irish coffee is niet voor kinderen, maar wel de ideale afsluiter van een herfstetentje. Dat moment dat er zich buiten rond de vuurkorf een groepje gasten verzameld heeft om een frisse neus te halen. Dan ben jij daar met deze herfst- en wintertopper: een echte Irish coffee! 

Voor een Irish coffee heb je niet veel nodig: per persoon 60 ml whisky (Ierse, natuurlijk!), 2 eetlepels suiker, 60 ml koffie en – uiteraard – slagroom (zoveel je wil!). 

Warm de whisky op in een pannetje, voeg de suiker toe en roer tot die helemaal is opgelost en je whisky wat stroperig is geworden. Let erop dat je je makkelijk kan verbranden aan verbrande suiker, dus kinderen blijven uit de buurt. Giet dit mengseltje daarna in een hoog glas. Giet nu de koffie voorzichtig in het glas – experten gebruiken hiervoor de achterkant van een lepel – zodat je mooie laagjes krijgt. Werk af met een toren van slagroom. Cheers!

Plaats een reactie