Wat serveer jij het liefst deze kerstdagen?

Kerst is voor velen de mooiste tijd van het jaar. Alleen al die plannen die gemaakt moeten worden zijn best vermoeiend. En dan moeten ze nog plaatsvinden. Vroeger had je misschien dagenlang eters en moest je iedere dag iets anders verzinnen. Gelukkig zijn er moderne tijden aangebroken. Hiermee bedoelen we dat er ook steeds meer wordt gekozen voor een samengesteld diner. Maar, wat is dan een gerecht wat jij het liefst serveert? Hieronder kun je wat inspiratie vinden.

Tiramisu

Het voorgerecht: de garnalencocktail

Een echte favoriet tijdens de kerstdagen is toch echt wel de garnalen cocktail. In veel restaurants staat deze op de kaart, maar je maakt het net zo eenvoudig zelf. Je hebt er ook maar weinig ingrediënten voor nodig en het is een gegarandeerd succes. Wie is er nou niet dol op garnalen? 

Voor dit gerecht kun je het beste Hollandse garnalen halen bij de supermarkt. Deze maak je dan op smaak met een dressing. Voor de dressing heb je dille, mayonaise en citroen nodig. Voor de rest heb je nog wat sla nodig om op te vullen en ter presentatie. Natuurlijk mogen de glaasjes om het in te serveren ook niet ontbreken. Ook ieder ander recept is natuurlijk goed.

Wat ook niet mag ontbreken is natuurlijk een lekker glas wijn. Bij dit gerecht past een Sauvignon Blanc het beste. 

Het hoofdgerecht: varkenshaas 

Varkenshaas is een van de populaire vleesgerechten met de kerstdagen. Vrijwel iedereen is er dol op. De truc is om de varkenshaas al een paar weken van te voren in te kopen. Door de populariteit met kerst is de prijs daar ook naar. Vandaar dat je zo’n lekker stuk vlees beter eerder kunt scoren. 

Je kunt dit stuk vlees lekker aanbakken in de pan. Maar, je kunt er ook voor kiezen om deze dit jaar op de BBQ klaar te maken. 

Een varkenshaas serveer je natuurlijk niet zo. Daar hoort een lekkere saus bij, een roomsaus welteverstaan. De een heeft een voorkeur voor champignonsaus, terwijl de ander liever voor peperroomsaus kiest. Met een groot gezelschap aan tafel is het dan ook wel prettig om beide keuzes op tafel te zetten. Zo kan iedereen zijn of haar saus kiezen. 

Als groenten zou je kunnen kiezen voor broccoli bijvoorbeeld. Of je gaat voor de champignons met wat andere gegrilde groenten, zoals courgette, paprika en rode ui. Natuurlijk hoort ook hier weer een lekkere wijn bij. In dit geval een glas rode wijn. Nu nog het kiezen van een dessert en dan heb je een heel kerstmenu met wijn samengesteld. 

Het nagerecht: tiramisu

Weer een gerecht dat niet meer weg te denken is van veel menukaarten, de tiramisu. Vooral in Italiaanse restaurants zie je deze meestal op de kaart staan. Veel mensen zijn er ook dol op en daarom leent dit dessert zich perfect voor de kerst. 

Je hebt een paar ingrediënten nodig om dit te maken, namelijk: 200 ml espresso, 4 eieren, 125 gram suiker, 500 gram mascarpone, 250 gram lange vingers en 10 gram cacaopoeder. 

Als eerste moet je de espresso zetten en deze af laten koelen. Vervolgens split je de eieren. Je begint met alle eiwitten te kloppen totdat het stijf is. Daarna klop je in een andere kom de dooiers met de suiker tot een luchtige creme. Je kunt dan de mascarpone in delen er doorheen roeren. Vervolgens mag ook het eiwit met een spatel door de crème geschept worden. 

Daarna is het alweer tijd om het gerecht op te maken. Doop de lange vingers in de espresso en leg deze als bodem in de ovenschaal. Vervolgens mag je de crème eroverheen smeren. Het mengsel top je af met de cacaopoeder. Daarna herhaal je deze stappen totdat er niks overblijft. Laat het 3 uur in de koelkast opstijven. 

Serveer de tiramisu daarna met een heerlijk glaasje port.

Plaats een reactie