Met deze 3 stappen bespaar jij voortaan gemakkelijk op je vaste uitgaves!

Sparen ,Besparen en bezuinigen

De kosten voor kleding, voor boodschappen, de kosten van vaste lasten zoals gas, water, licht en internet, je huurkosten of de aflossing van je hypotheeklening, je verzekeringen, brandstof voor je auto, zorgverzekering en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Worden al die vaste uitgaves per maand jou soms ook te veel? Je bent niet de enige! Het lijkt wel of het dagelijkse leven steeds duurder wordt en dat is ook zo. De inflatie is de afgelopen tijd flink toegenomen terwijl onze lonen en uitkeringen niet met datzelfde niveau zijn meegestegen. Kortgezegd, onze koopkracht is daarmee afgenomen. Je kunt minder kopen voor hetzelfde geld. Het is dus een goed moment om eens te kijken naar je vaste uitgaves en te kijken waar je geld kunt besparen. We beloven je, er zijn altijd mogelijkheden om meer geld te besparen. Dus, lees je mee?

Stap 1: breng het huishoudboekje op orde

Om in kaart te brengen waar je mogelijk kunt besparen, is het belangrijk om goed te weten waar je geld nu maandelijks naartoe gaat. De meeste mensen weten dit wel in grote lijnen, maar juist de kleine bedragen die je vaak zonder al te lang bij stil te staan pint, kunnen mogelijkheden bieden om geld te besparen. Dus pak er pen en papier bij of maak een excellijst van je uitgaves per maand en loop je bankafschriften langs. Je zult er misschien van schrikken hoeveel geld er wegsluipt aan die koffies die je wekelijks bij de Starbucks haalt naast je werk of de broodjes die je koopt in de kantine tijdens je lunchpauzes. Als je al die kleine kosten bij elkaar optelt kom je maandelijks al gauw op een flink bedrag. Goed om daar eens naar te kijken dus!

Stap 2: kijk waar je kunt besparen

Door inzicht in je uitgaves is het mogelijk om te kijken waar je kunt besparen. Gaat een groot gedeelte van je inkomsten naar kleding? Dan is het interessant om te kijken hoe je op die kostenpost kunt besparen. En dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal niks meer kunt kopen. Maar kijk eens naar tweedehands winkels of het houden van kleding-ruil feestjes. En zo zijn er nog veel meer opties! Denk ook eens aan de stookkosten…je huis isoleren scheelt maandelijks heel veel in kosten.

Stap 3: zoek naar gratis of goedkopere alternatieven

Wist je dat er voor heel veel zaken waar je nu veel geld aan uit geeft goedkopere of zelfs gratis alternatieven beschikbaar zijn? Een simpel voorbeeld: een dagje uit met het gezin naar een attractiepark kost je al gauw tientallen euro’s aan entree, benzinekosten voor de reis ernaartoe en dan nog eventuele snacks en drankjes in het park. Terwijl als je heel eerlijk bent, vinden de kinderen een bezoekje aan het bos, een dag ravotten op het strand of in de openbare speeltuin misschien net zo leuk. Het gaat erom dat jullie samen zijn en de tijd samen als gezin doorbrengen. Dat hoeft natuurlijk geen bakken met geld te kosten! 

Helaas zijn niet overal gratis alternatieven voor en ontkom je er niet aan om kosten te maken voor je vaste lasten. Maar dat betekent niet dat het niet goedkoper kan! Met name verzekeringen en bijvoorbeeld je hypotheekkosten kunnen lager uitvallen als je dit periodiek laat checken. Rentepercentages en premies veranderen ieder jaar. Door hier jaarlijks even in te duiken kun je snel kijken of je nog steeds de beste deal te pakken hebt voor jouw situatie en met gemak tientallen euro’s besparen. Past jouw zorgverzekering bijvoorbeeld nog steeds bij jouw situatie? Of wat dacht je van je auto- of reisverzekering?  Een algemene tip bij verzekeringen is om te kijken of je meerdere verzekeringen bij dezelfde aanbieder kunt afnemen, vaak zijn er dan combinatiekortingen mogelijk. 

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer besparen? Kijk dan eens hier voor nog veel meer tips om te besparen!

1 gedachte over “Met deze 3 stappen bespaar jij voortaan gemakkelijk op je vaste uitgaves!”

Plaats een reactie