Alle feitjes over de Tilburgse Kermis

Zoals je wellicht wel weet, strijkt elk jaar de grootste kermis van de Benelux neer in het Brabantse Tilburg. 10 dagen lang kun je genieten van een hele hoop attracties, muziek, eten en gefeest. Elke dag is er wel weer een ander thema en er is altijd wel wat te beleven. Door de jaren heen is er een hoop veranderd. Dus laten we eens terugblikken op vroeger en alle feitjes over de Tilburgse Kermis op een rijtje zetten.

Tilburgse Kermis

Terug in de tijd

Voor wie in Tilburg of omstreken woont is de Tilburgse Kermis vanzelfsprekend. Het hoort bij de stad. Inmiddels bestaat de kermis al 455 jaar. Alleen is deze door de jaren heen natuurlijk enorm veranderd. In het begin was er nog geen sprake van echte attracties. Het is ooit begonnen met verschillende jaarmarkten. Langzaamaan werden er attracties aan toegevoegd. 

Hoewel de kermis zelf al 455 jaar bestaat, zijn er niet 455 edities geweest. In 1921 is de kermis bijvoorbeeld niet doorgegaan door de crisis, die er toen was, maar ook tijdens de Eerste en Tweede Oorlog was er van een kermis geen sprake.

In 1931 werd het eerste spookhuis aan de attracties toegevoegd. Je ziet ook dat er door de jaren heen meerdere kermisdagen aan toe worden gevoegd. In 1962 kwam bijvoorbeeld de eerste zaterdag van augustus erbij. Dit betekende automatisch dat de kermis nu 6 dagen ging duren. 

Sinds 1965 is de kermis naar de laatste week van juli verschoven. Dit is nu eigenlijk nog steeds het geval. Het enige verschil is dat de kermis toen maar 7 dagen duurde en nu inmiddels 10. Dit is ook pas zo sinds het jaar 2004. 

De Roze Maandag is een bekend fenomeen als we het over de Tilburgse Kermis hebben. Deze wordt al sinds 1991 gehouden en is vernoemd naar de ‘Rosenmontag’ van het Duits carnaval. 

Een ander behoorlijke mijlpaal is de achtbaan met de dubbele looping, die in 2010 voor het eerst op de Tilburgse Kermis kwam te staan.

In 2018 werd ook een mijlpaal behaald. Dit zou namelijk de warmste kermis ooit zijn. 7 dagen lang was het boven de 30 graden. Hierdoor was het overdag enorm rustig en in de avonduren juist topdrukte. Het jaar erna werd het toppunt bereikt, met 40 graden op de thermometer. Op dat moment was Tilburg de heetste plek van Europa. 

De kermis van nu

Dit jaar mogen we eindelijk de Tilburgse Kermis weer als vanouds vieren. 10 dagen volop feest en gezelligheid. Het is gezellig met een grote G, net zoals bij Guus Meeuwis altijd het geval is. 

Tijdens corona was het lastig om een volledige kermis te draaien door alle regels. De Tilburgse wethouder liet het hier alleen niet bij zitten. De Tilburgse Kermis hoort bij Tilburg, dus er moest wel wat georganiseerd worden. In 2020 kwamen ze met het alternatief, de vakantiekermis. Hierbij konden er maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten worden en stonden de attracties verspreid over drie locaties. Corona, crisis of wat de omstandigheden ook mogen zijn, niemand komt meer aan onze kermis!

Gelukkig mogen we dit jaar wel weer helemaal los. Terug naar hoe het 3 jaar geleden ook was. Dit jaar vindt de kermis van vrijdag 22 juli tot en met zondag 31 juli plaats in de Tilburgse binnenstad. 10 dagen lang feest met allerlei artiesten in de Amstel Bierhal en natuurlijk ook op de kermis zelf. Hoewel vrijdag de kermis pas om 15:00 uur begint, is het al heel de week druk in de stad. Wat is de datum van de Tilburgse kermis? Op dinsdag 19 juli begint iedereen namelijk met opbouwen en dat trekt jaarlijks weer veel bekijks. Er komen veel fans van de Tilburgse kermis op af, die komen kijken hoe dit fantastische evenement weer uit de grond wordt gestampt. Op zondag sluiten we deze 10 dagen feesten weer af om 23:00 uur ‘s avonds. Gelukkig is er daarna nog ruimte voor om in de kroegen eromheen verder te feesten.

Plaats een reactie