ERP, wat kan je ermee?

ERP, ook wel bekend als Enterprise Resource Planning, automatiseert processen binnen een bedrijf of organisatie. De diverse eilanden in je onderneming digitaal integreren in zo’n ERP-systeem levert je tal van voordelen op.

Enterprise Resource Planning

Wat is ERP?

We legden het hierboven al kort uit. ERP staat voor Enterprise Resource Planning. ERP is dé basis voor succes binnen je bedrijf. Zo’n systeem centraliseert namelijk al je bedrijfsprocessen. En dat is noodzakelijk om je hele bedrijf op wieltjes te laten lopen.

Wat zijn de voordelen van een ERP-systeem?

  • Tijdswinst: met een juist afgesteld ERP-systeem kan je efficiënter en vooral slimmer werken. Al je bedrijfsprocessen (boekhouding, administratie, aankoop, logistiek, e-commerce …) worden geïntegreerd, geautomatiseerd en gestroomlijnd.
  • Minder fouten: recurrente en eenvoudige taken en processen worden geautomatiseerd. Dit verkleint de kans op fouten aanzienlijk.
  • Meer transparantie: een direct inzicht in de performance van je bedrijf of in de financiële status van je organisatie? Een goed ERP-systeem centraliseert o.a. facturen, inkomsten, uitgaven en andere data. In slechts enkele klikken maak je een analyse van je processen en kan je alles monitoren. Die snelle rapportage zorgt ervoor dat je onmiddellijk kan zien hoe het met de gezondheid van je bedrijf gesteld is.
  • Modulaire opbouw: het ideale ERP-systeem groeit mee met je bedrijf en is daarom een modulair, flexibel en betrouwbaar systeem.
  • Betere interactie: een ERP-systeem zorgt voor een betere interactie, zowel intern als extern (leveranciers en klanten).

Dit zijn zowat de voornaamste voordelen. Maar de pluspunten van een ERP-systeem zijn echter legio. Zo zal je minder dubbel werk, een betere controle op het naleven van regels en procedures, een hogere betrouwbaarheid van data, een hogere productiviteit, kortere doorlooptijden en lagere operationele kosten hebben.

Welke ERP-systemen bestaan er zoal?

Nu je de voordelen van een ERP-systeem kent, vraag je je misschien af: welke ERP systemen zijn er? De meest gebruikte of meest gekende systemen zijn ERP cloud, ERP on-premise en ERP hybride.

Kies je voor ERP cloud dan ben je niet afhankelijk van een interne IT-structuur maar staat je software in de cloud. Zo heb je altijd en overal toegang tot je realtime data, op elk toestel. ERP on-premise is een lokaal systeem dat je bedrijfsdata bewaart op de interne server van je organisatie. Met een ERP hybride of two-tier systeem combineer je het beste van twee werelden: het lokaal geïnstalleerde ERP-systeem wordt online toegankelijk gemaakt.

Plaats een reactie