Heb je een tweede woning of ga je een tijd naar het buitenland? Kijk dan eens naar de optie om je huis (tijdelijk) te verhuren. Je kan er vaak een leuk zakcentje mee verdienen en er zijn tegenwoordig een heleboel mogelijkheden om gemakkelijk je eigen woning te verhuren. Dit is ook een goede optie als je bijvoorbeeld wilt proef samenwonen met je partner zonder direct je eigen koopwoning van de hand te hoeven doen of wanneer je woning tijdelijk leeg staat in afwachting van de verkoop of om andere redenen op dit moment niet bewoond is. Voor veel situaties kan het verhuren van je huis een aantrekkelijke optie zijn, maar let op er zijn ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij helpen je alvast een handje op weg:
Check de regels
Niet alleen de overheid heeft regels over het verhuren van je woning, maar ook de gemeente waarin je woont kan aanvullende regels opstellen. Zo heb je voor sommige plaatsen een verhuurvergunning nodig om je woning te mogen verhuren. Daarnaast moet je goed bepalen hoe je je huis wilt verhuren. Wil je slechts een kamer verhuren of juist de gehele woning? Wil je tijdelijk verhuren als je op vakantie gaat of liever voor een langere tijd. Al deze verschillende vormen van verhuur kennen andere voorwaarden. Vraag dit na bij je eigen gemeente zodat je hieraan kunt voldoen voordat je begint met verhuren.
Breng je financiën op orde
Heb je een hypotheeklening afgesloten om je woning te kunnen kopen? Dan wilt de hypotheekverstrekker ook graag weten dat je van plan bent om je woning te verhuren. Bij sommige geldverstrekkers is het voldoende om hier melding van te maken en bij anderen zul je een nieuwe lening moeten afsluiten die de verhuur van je woning toestaat. Het kan ook interessant zijn om te veranderen van geldverstrekker afhankelijk van de dan geldende voorwaarden. Je doet er dus goed aan enkele banken te vergelijken voordat je je keuze maakt.
Bepaal je huurprijs
Wanneer je helder weet welke kosten je maakt aan je woning en wat je maandelijkse lasten zijn, is de volgende stap het bepalen van je huurprijs. Je kunt hierbij altijd de expertise van een verhuurmakelaar voor inschakelen en je woning met bijbehorende huurprijs laten taxeren. Een voordeel hiervan is dat de verhuurmakelaar jouw woning op kan nemen in hun woningaanbod en daarbij een grote doelgroep aanspreekt van potentiële huurders. En hoe meer keuze jij hebt uit potentiële huurders, hoe beter toch?
Veilig verhuren
Voordat je een woning mag verhuren, moet deze, volgens de wet, aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er in elke kamer een rookalarm aanwezig zijn, moet je beschikken over blusmaterieel en een koolmonoxide melder. De woning moet veilig zijn voor gebruik door de huurder. Wanneer je woning niet veilig is, kun je mogelijk voor schades aansprakelijk worden gesteld. En dat wil je natuurlijk niet!
Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Je zult in ieder geval een aansprakelijkheids- en opstalverzekering moeten afsluiten die de verhuur van je woning dekt. Ben je van plan je huis gemeubileerd te verhuren? Dan mag een inboedelverzekering niet ontbreken.
Leg je afspraken goed vast!
Als alles in en rond je huis in orde is, dan kom je toe aan de volgende stap: het vinden en selecteren van een goede huurder! Je bent als verhuurder vrij om te kiezen met wie jij in zee wilt gaan. Dus wil jij je woning graag verhuren aan je nichtje, een vriend of een ander familielid dan mag dat. Maar ook bij mensen die je goed kent geldt: leg al je afspraken over de huur goed vast. Zo voorkom je zo veel mogelijk discussies in de toekomst!