Welke verzekering heb ik nodig?

Aansprakelijkheidsverzekering

Er bestaan tientallen verzekeringen, maar natuurlijk heb je die niet allemaal nodig. Wat bij jou past, hangt af van je levenssituatie. En van hoeveel financieel risico je bereid bent te lopen. Hier lees je welke belangrijkste verzekeringen sowieso het overwegen waard zijn, waaronder een aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Heb je per ongeluk schade aan iemand anders of andermans spullen veroorzaakt? Dan ben je daar met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) voor verzekerd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een vriend helpt met verhuizen en daarbij zijn nieuwe tv omstoot. Of dat je kind een voetbal door de ruit van de buren knalt. Of erger: de bal tegen het hoofd van de buurvrouw schopt. Zo’n schadepost kan peperduur uitpakken, vooral als het gaat om letselschade. Daarom is dit een goede verzekering om te hebben. Bovendien ligt de premie doorgaans vrij laag: voor zo’n drie euro per maand ben je al verzekerd.

Opstalverzekering

Als je een eigen huis hebt, dan wil je natuurlijk dat je woning goed verzekerd is tegen schade. Een opstalverzekering dekt vrijwel alle schade aan je koophuis. Of de schade nu ontstaan is door brand, storm, neerslag, lekkage, inbraak of een aanrijding. Alles wat aan je woning vastzit valt onder deze verzekering: van je plafonds en vloer tot aan de schoorsteen en de schuur.

Inboedelverzekering

Natuurlijk wil je dat ook je bezittingen in huis verzekerd zijn, of je nu een koophuis hebt of een woning huurt. Je inboedelverzekering dekt schade aan al je losse spullen. Denk hierbij niet alleen aan de meubels, maar bijvoorbeeld ook aan je servies, kleding, telefoon, laptop en zelfs je huisdier(en). Deze woonverzekering dekt schade die veroorzaakt is door o.a. brand, storm, diefstal, neerslag, lekkage, rook en schroeien. Als er schade ontstaat doordat je per ongeluk zelf iets omstoot of laat vallen, dan kunnen de kosten alleen gedekt worden als je een allrisk-dekking hebt.

Rechtsbijstandsverzekering

Er kunnen allerlei situaties ontstaan waarbij je plots rechtshulp nodig hebt. Denk aan een heftige ruzie met de buren, of met een familielid over de verdeling van een erfenis. Aan een conflict na een aanrijding, of over de reparatie van je auto. Of misschien doe je wel een grote online aankoop waar vanalles aan blijkt te mankeren. In zulke ingewikkelde situaties is het fijn als je beschikt over een rechtsbijstandverzekering. Hiermee ben je verzekerd van juridische hulp. En dat scheelt een hoop hoofdpijn.

Tip: sluit al je verzekeringen af bij dezelfde verzekeraar. Vaak krijg je dan pakketkorting waardoor je kunt besparen op je premie.

1 gedachte over “Welke verzekering heb ik nodig?”

Plaats een reactie