Leer jezelf deze vijf gezonde gewoontes aan voor een beter leven!

Wil jij ook graag het meeste uit je dag halen? Dan is goed voor jezelf zorgen een absolute must. Zoals voldoende water drinken op een dag, op tijd naar bed gaan en niet te veel frietjes eten. Stiekem weten we dat allemaal wel, maar hoe pas je dat nu gemakkelijk toe in het dagelijks leven? Met deze vijf gezonde gewoontes kom je al een heel eind. En het mooie aan gewoontes is, als je dit een maand volhoudt dan raak je aan deze routines gewend en wordt het ook weer makkelijker om vol te houden. Juist, een nieuwe gewoonte is geboren! 

Vijf Gezonde Gewoontes

Gezonde gewoonte 1: een ochtendroutine helpt je beter opstaan

Net als op tijd naar bed gaan, is op tijd opstaan ook een belangrijke gezonde gewoonte. Blijf daarom niet eeuwig in je bed rondhangen, maar kies voor een ochtendroutine waardoor je lichaam langzaamaan aan de ochtend kan wennen en kan ontwaken. Hoe je de dag wilt starten is helemaal aan jou. Wil je rustig ontwaken? Begin dan met het stretchen van je lichaam en ga ledemaat voor ledemaat af. Kies voor meditatie om met een leeg hoofd de dag te beginnen of juist voor wat poweryoga of een rondje hardlopen voor een frisse start. De keuze is aan jou! Als het maar een routine wordt want dan went je lichaam vanzelf aan wanneer het moet opstaan en alert moet worden.

Gezonde gewoonte 2: voldoende bewegen, ook tijdens de werkdag!

Wist je dat je hersenen heel gelukkig worden van beweging? Zorg daarom voor meerdere beweegmomenten tijdens de dag. Ook wanneer je de hele dag thuis moet werken. Liever steeds 5 of 10 minuten bewegen dan een keer per dag een uur. Door beweging krijgen je hersenen meer zuurstof en is er weer meer ruimte voor creatieve energie. Vind je het moeilijk om aan te denken tijdens de werkdag? Zet dan elk uur een alarm en ga dan 5 minuten planken, zo kom jij wel aan je activiteit!

Gezonde gewoonte 3: blijf je hersenen uitdagen

Naast beweging vinden je hersenen het ook leuk om uitgedaagd te worden. Dat doe je door iets nieuws te leren. Het liefst iets creatiefs. Leer bijvoorbeeld een instrument spelen, begin met een nieuwe hobby of leer een nieuw spel! Door iets nieuws te leren, moeten je hersenen nieuwe verbindingen aangaan en je raadt het al, dat is gezond!

Gezonde gewoonte 4: gezonde voeding is het halve werk

Voor al deze activiteiten heb je natuurlijk ook voldoende brandstof nodig. Zowel bij fysieke inspanning als bij veel denkwerk heeft je lichaam voeding nodig. Van gezonde voeding zoals groente, fruit en volkorenproducten krijgt je lichaam veel brandstof. Dat heb je nodig om je gezond en fit te voelen gedurende dag. Uiteraard mag je ook wel eens wat snacken. Doe dit met mate en geniet er vooral van als je dit eens doet! 

Gezonde gewoonte 5: slapen, slapen en nog eens slapen

Het is eigenlijk heerlijk, maar toch doen we het bijna allemaal te weinig. We hebben het natuurlijk over slapen! Op tijd naar bed gaan is een weldaad voor je lichaam en geest. Toch is het vaak moeilijk om je hieraan te houden. Want je wilt nog even die toffe serie op Netflix kijken, of toch nog borrelen, sporten of de stad in met vrienden. Ondanks al die leuke activiteiten is het goed om enigszins een ritme aan te houden qua slapen. Zowel in het weekend als doordeweeks. Zorg dat je in ieder geval tussen de 7 en 9 uur slaap per avond pakt en het liefst rond dezelfde tijd. Dat maakt het voor je lichaam makkelijker om te ontwaken in de ochtend en kun je fit aan je nieuwe dag beginnen. Dat willen we toch allemaal?

Plaats een reactie